Targul de artizanat de la Sarbatoarea Castanelor

Artizani Castane 1In fiecare toamna maramuresenii, si in mod special baimarenii au parte de cateva zile de sarbatoare. Anul acesta in perioada  27-29 septembrie in cadrul  “Sarbatorii  Castanelor” ajunsa la cea de a 21-a editie au fost organizate o serie de expozitii, printre care si ”Expoziția de Artizanat cu vânzare” care a adus impreuna meşteşugari, artizani şi designeri, dar și vizitatori pasionați de lucruri create manual (hand made) in stil traditional. Mestesugarii si artizanii maramureseni au putu fi intalniti la Bastionul Măcelarilor si in fata Casei de Cultura din Baia Mare.

Artizani Castane 4

Expozanţii, meşteri in: olărit,  sculpturi in lemn, icoane,  podoabe, zgardane, țesături, pălării din paie, fierărie, pielărie sau tâmplărie au fost admirati de baimareni timp de cateva zile. Pe langa mestesugari si artizani in zona Casei de Cultura au fost prezenti si cativa producatori de produse traditionale din Maramures, designeri de bijuterii și accesorii, obiecte de decor și produse cosmetice naturale. Practic zona Casei de Cultura a reunit “Targul Mesterilor Populari”si “Targul de Produse Ecologice”.

Spre bucuria si incantarea vizitatorilor expozantii au venit cu multe produse de calitate, unele  chiar de exceptie, care au evidentiat inca o data in plus talentul inascut si incontestabil al mesterilor nostrii populari. Unii dintre ei sunt artisti remarcabili, in stare sa creeze adevarate opere de arta .
Artizani Castane 3Printre expozanti l-am intalnit pe domnul Sabo Ioan, un sculptor in lemn din Danestii Chioarului judetul  Maramures, care ajuns la varsta pensionarii s-a decis sa-si dedice o parte mai mare din timpul sau hobby-ului din tinerete. Lucrarile lui te uimesc, el fiind un om simplu care te impresioneaza prin naturaletea lui.  Desi lucrarile sale au ajuns in Italia, Franta si Statele Unite vanzarile sale nu sunt foarte mari. Lumea admira dar nu cumpara. Din pacate el ar putea sa creeze mult mai mult decat vinde, motiv pentru care declara ca tot pe agricultura se bazeaza ca sursa de existenta.

Costume populare, zgardane, sculpturi realizate din radacini, cergi tesute in razboi traditional, fete de masa brodate manual, vase de lut si ceramica si multe alte obiecte de artizanat au putut fi gasite la targ. Cei mai multi vizitatori au fost de parere ca anul acesta produsele expuse de artizanii maramureseni au fost de o calitate si valoare mult mai buna fata de anii trecuti. Produsele expuse au aratat ca mesterii nostrii mostenesc talente nebanuite si merita sa fie valorizati mai mult in aceste vremuri prea tehnologizate.

Artizani Castane 2

Patrimoniul de obiecte de artizanat confectionate cu maiestrie si mult talent  de artizanii sau mai bine zis de artistii  nostrii sunt una dintre cele mai frumose si valoroase parti ale culturii maramuresene .Acesti artizani talentati readuc istoria la viata cu ajutorul  sculpturilor in lemn, ceramicii, a  stergarelor, covoarelor in stil traditional,  a icoanelor de lemn si pe sticla, a costumelor traditionale, palariilor precum si a multor alte obiecte valoroase. In tot judetul puteti sa-i vizitati si sa-i vedeti in atelierele lor si sigur veti pleca cu un obiect  de o valoare spirituala  autentica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s