Sarbatoarea de Rusalii in Maramures

Sarbatoarea de Rusalii care este cunoscuta si ca ziua Pogorarii Sfantului Duh reprezintă o sărbătoare creștină prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

Maramuresul se pregateste de sarbatoare, localnicii isi imbraca straiele populare si se aduna la biserica pentru a participa la ,,Liturghie” cea care ii aduna pe toti in rugaciunea comuna pentru a celebra Pogorarea Sfantului Duh. La sfarsitul Liturghiei localnicii ies afara, insotiti de prapori din biserica toata suflarea pleaca  apoi in tarina, sa participe la slujba sfintirii holdelor satului.
De Rusalii portile gospodariilor se impodobesc cu ramuri de tei acestea simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli. Troitele se impodobesc deasemenea  cu ramuri de tei si flori, fiind sfintite de preot in momentul trecerii pe langa ele. Deseori se ridica o poarta traditionala, obicei specific sarbatorii, care este impodobita deasemenea cu ramuri de tei, trandafiri, stergare cusute de satence, carpete cu motiv religios. Dupa ce alaiul ajunge in tarina, incepe slujba de sfintire a ogoarele, femeile si fetele satului impletesc cununi de grau, pe care le impodobesc cu flori, preotul sfinteste apa si spice de grau care sunt impartite tuturor.
În tradiţia populară, sărbătoarea Rusaliilor este asociată cu manifestarea „ielelor” sau a „rusalcelor”, spirite care locuiesc pe lângă izvoare, care pot prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor.

Sarbatoarea Rusaliilor este deasemenea un prilej de cantec, joc si voie buna. Cu aceasta ocazie in diferite zone ale Maramuresului se organizeaza evenimente. Anul acesta va fi: Jocul Vălenarilor – Văleni, Jocul satului Mara-Cosău, Festivalul ”Nu vă uitaţi că-s micuţ” – Budeşti (ansambluri populare de copii din toate zonele Maramureşului se adună de Rusalii, pe Valea Cosăului, în comuna Budeşti, unde se vor întrece în dansuri şi cantece tradiţionale.
Anul acesta in 24 iunie se sarbatoresc si Sanzienele – Sarbatoarea Soarelui si a Dragostei- Ea marcheaza inceputul verii, pentru ca pe 21 iunie este solstitiul de vara sau vara astronomica. In credinţa populară, Sânzienele sun zâne care trăiesc pe câmpuri si trebuie sărbătorite de către tinerele fete. Cununile de flori galbene azvârlite pe case, vor arăta  ca le-a veni fetelor vremea de măritat.
In Borsa in 23-24 iunie are loc evenimentul  -Nopţi de Sânziene -, cand flăcăi călare purtând torţe aprinse şi tinere cu buchete de sânziene se indreapta in alai spre un lac de la iesirea din localitate, unde vor avea loc ritualuri dedicate Sanzienelor.

Pe scurt daca v-ati hotarat sa vizitati Maramuresul de Rusalii sigur o sa  gasiti multe evenimente, unde veti descoperii spiritul maramuresan, traditiile si obiceiurile acestui loc si mult joc si voie buna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s