Laleaua pestrita din Maramures

Lalea Maramures1Dupa o iarna lunga totul se trezeste la viata. Campurile si dealurile inverzesc, iar livezile se pregatesc sa dea in floare. Lunca se trezeste la viata, fluturii alearga din floare in floare iar albinele harnice zumzaie printre flori.
Natura generoasa a folosit toate resurele posibile pentru a incununa acest loc.
Iubitorii de drumetii  se vor bucura să afle ca in Maramures pot gasi o reţea complexă de marcaje forestiere şi de cărări marcate, care oferă privelişti minunate ale satelor şi ale unor peisaje incredibile si care te calauzesc spre descoperirea unor lacuri, cascade, peşteri si rezervaţii naturale cu flora si fauna rara.

Primavara in Maramures vei descoperi adevarate oaze de ghiocei, brinduse si alte flori de primavara. Adevaratii pasionati si iubitori de natura cunosc perioadele de inflorire si zonele unde le gasesc si nu pierd in nici un caz zilele in care campuri intregi sunt impodobite de aceste minuni ale naturii.
Tot in Maramures la inceputul lunii aprilie infloreste Laleaua pestrita, o floare foarte rara, o floare minunată care purta în trecut denumirea de „Floare de șah”.
In popor i se mai spune si „Lalea Maramures2bibilica”, deoarece seamana cu o pasare cu penaj la fel de pestrit, negru cu puncte albe. Ceea ce ar trebui sa stie toata lumea este că „laleaua pestriță” este o specie introdusă în Cartea Roșie declarata „monument al naturii” și ocrotită de stat. Crește la noi spontan în locurile umede, în apropierea pădurilor iar ceea ce o deosebește de celelalte lalele este culoarea ei violeta cu pete albe. Din pacate este neglijata in perioadele de curatare de primavara a campurilor si culeasă abuziv pentru frumusetea ei încât în unele zone ale țării a ajuns pe cale de dispariție.

Daca vizitati primavara Maramuresul merita sa o vedeti. Daca sunteti interesati incercati in vecinatatea satului Rodina din comuna Arinis sau in preajma satului Fersig

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s