Arta maramuresana

Arta Maramures 1  Meşteşugarii din aceasta zona continuă traditiile mostenite din generaţie în generaţie. Maramuresul este cunoscut pentru costumele sale populare, pentru covoare, pentru obiectele din lemn, pentru clopuri (pălăriile din paie ale bărbatilor), pentru olărit şi icoanele pe sticlă şi lemn. Măstile, costumele populare, obiectele sculptate în lemn, broderiile şi covoarele sunt simboluri de o valoare inestimabila a acestei zone care dovedesc o data in plus talentul nativ al acestor oameni pentru care mestesugurile transmise de la tata la fiu si de la mama la fica sunt un mod de a vietui.
In noptile lungi de iarna, femeile Maramuresului si-au invesmantat casele și bisericile cu arta țesutului , cu migala acului de cusut întrupând astfel straie si covoare, traiste și trăistuțe, țoluri si cergi, fețe de masă si îmbrăcăminte de pat.Arta Maramures 3
Torsul si tesutul incepea toamna si continua pe tot parcursul iernii. Acest proces persista si azi, dar cu o intensitate mai redusa, in co¬mu¬nitatile traditionale maramuresene.
Aici veti gasi ”Țesături autentice” specifice zonei vopsite în culori naturale, extrase din plante și din coaja copacilor. Femeile culeg peste vară flori și frunze, rădăcini și scoarță de copac, și cu ele vopsesc lâna, împletind apoi covoare, adevarate opere de arta traditionala.
Arta de a făuri lucrurile necesare traiului zilnic, fie obiecte de uz casnic, fie podoabe, fie unelte de lucru, de la cana, blidul de lut, lingura de lemn, cerga de pe pat , straiele de zi cu zi si cele purtate in zi de sarbatoare, si pana la „Poarta maramuresana”, este o exprimare a spiritului liber si creator al acestor oameni.
Mesterii populari asigura pastrarea tehnicilor si obiceiurilor traditionale precum si transmiterea acestora din generatie in generatie, ei fiind ambasadorii traditiilor si patrimoniului cultural din aceasta zona.
Vizitarea mesterilor populari nu ar trebui sa lipseasca din agenda de calatorie a celor care trec prin Maramures, vizitarea lor oferind turistilor posibilitatea sa patrunda intr-o lume fabuloasa, perpetuata si desavarsita de-a lungul veacurilor.Arta Maramures 2
In Maramures se mai pastreaza si elemente de tehnica populara traditionala, astfel aici se mai pot vedea in stare perfecta de functionare mori, cuptoare, valtori, batoze, mori de malai, fierarii sau distilerii stravechi, unele care au chiar sute de ani vechime care utilizeaza tehnologii simple.

Lasă un comentariu